ABN Amro-topman Gerrit Zalm presenteerde vrijdag de cijfers over het tweede kwartaal. Vijf vragen aan de bestuursvoorzitter.
Hoe is de stand van zaken met betrekking tot een mogelijke beursgang? Het 2e kwartaal 2015 is eerder genoemd als vroegste mogelijkheid. Is dat nog steeds actueel ?
Zalm: ,,Dit is nog steeds een mogelijkheid, het is uiteindelijk aan de minister om te besluiten of en wanneer. Maar wij liggen op schema met de interne voorbereidingen. Er zijn veel grote beleggers die interesse tonen voor ABN Amro. Wij hebben daar gesprekken en contacten mee.”
Banken moeten vanaf 2016 extra buffers aanhouden. Verwacht de bank nog knelpunten ?
Zalm: ,,Onze kapitaalpositie is uitstekend. Die ligt boven de doelstelling die we voor 2017 hadden geformuleerd. Dus dat is gunstig. Via winstinhouding hopen we die de komende tijd nog verder te versterken. Verder hebben we veel spaargeld dat door spaarders bij ons wordt ingelegd. En we hebben ook een heel goede toegang tot de kapitaalmarkt. Dus we hebben geen enkel probleem om onze kredietverlening te financieren.”
Hoe staat het met de portefeuille bedrijfskredieten. Die heeft de afgelopen tijd het resultaat gedrukt en leidde tot hoge voorzieningen. Gaat de stroppenpot dalen ?
Zalm: ,,Dat hopen we. We hebben behoorlijke bedragen de afgelopen kwartalen in die stroppenpot moeten stoppen. We zien nu dat het gelukkig iets lager is dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. En dat is een eerste teken, een eerste zwaluw, die echter nog geen zomer maakt. Je kan toch nog in het na-ijlen van de recessie bedrijven tegenkomen die niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dus we durven daar nog niet al te stellige uitspraken over te doen. Maar het is positief dat we nu voor het eerst sinds lange tijd met kleinere stortingen in de stroppenpot kunnen volstaan.''
Wat zijn de verwachtingen voor dit en het komende jaar ?
Zalm: ,,Lichtpuntjes zitten in de huizenmarkt en de Nederlandse economie. De zwarigheden zijn vooral internationaal van aard. Je ziet het economische herstel in Europa buiten Nederland toch wat afvlakken. En er is de Rusland-Oekraïne-crisis. Dat zijn factoren die nog wel eens negatief kunnen uitpakken. Per saldo denken wij toch dat voor de Nederlandse economie de weg naar boven nu gevonden is.''
Voorziet ABN Amro gezien de snelle ontwikkeling van het mobiele bankieren nog kantoren te moeten sluiten ?
Zalm: ,,Wij hebben de afgelopen jaren ieder jaar zo'n 50 kantoren gesloten. Daar zal dit jaar geen uitzondering op zijn. Voor de komende jaren durf ik daar nog geen uitspraken over te doen. Er is natuurlijk wel een benedengrens aan het aantal kantoren dat je echt wil hebben. Op enig moment nader je die grens. Maar we hebben geen plannen op dit moment voor massale kantoorsluitingen. ABN Amro heeft nu nog zo'n 320 kantoren in Nederland.''
Lees ook
ABN Amro: meer aflossingen hypotheken, maar nog steeds veel klanten onderwater
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl